Maden ve Yeraltı Çalışanlarının Hakları
Maden ve Yeraltında Çalışan İşçilerin Hakları
Maden ve yer altı çalışanlarının hakları diğer işyerlerinde çalışan işçilerin haklarından bir kaçında değişiklik göstermektedir. Normal işyerinde çalışan işçilere göre işin zorluğu, ağırlığı ve riskler bakımından haklarında farklılıklar gösterilmektedir. Maden ve yeraltında çalışan işçilerin bu sebepten dolayı şartları kolaylaştırmak adına farklı düzenlemeler zorunlu hâle getirilmiştir.Yer altı ve madenlerde çalışan işçilerin aldıkları ücret askeri ücret miktarının iki katından az olmamalıdır. Bu işçilerin yıllık ücretli izinleri ise 4’er gün arttırılmak şartı uygulanır. Altı aylık kıdem şartı iş güvencesi kapsamına alınmaları için yeraltında çalışan işçilere şart aranmaz. Fiili hizmet zamanı emeklilik hak edişlerinde uygulanır. Geçici iş ilişkileri kurması maden ve yer altı çalışanlarına yasaktır.
Kıdem Tazminatı Nedir Ve Nasıl Hesaplanır, konusunda bilgi sahibi olmak isterseni. Kıdem Tazminatı Nedir Ve Nasıl Hesaplanır Makalesi Dikkatinizi Çekebilir.
Çalışma Süreleri
İşverenlere, iş kanunu çalışması saatlerini bir haftada en fazla 45 saat olarak belirleme hakkı tanımaktadır. İş kanununun işverenlere vermiş olduğu haftalık çalışma saatini 45 saat olarak belirleme hakkı her iş ve işçilerde geçerli değildir. Bazı işler için istisnalar tanınmaktadır. Maden ve yer altı işlerinde çalışan işçiler bu durumdan bir tanesidir.Haftalık çalışma saati en fazla 37,5 saat, günlük ise en fazla çalışma saati 7,5 saat olması gerekmektedir. Bu çalışma saatlerinden fazla çalışmaları için olağanüstü şartların olması varlığıyla mümkündür. Eğer olağanüstü şartlar doğrultusunda maden ve yer altı işçileri çalıştırılmak zorunda kalınırsa, mesai saatleri dışında ki her saatlik dilim için saat ücreti en az %100 zamlı ödenmek zorundadır.
İş Hukuku Hakkında Merak Ettiğiniz veya Yaşadığınız Her Hangi Bir Sorun Hakkında Sorularınızı iletişim bölümünden iletebilir siniz.
Fiili Hizmet Zammı
Diğer işlere ve mesleklere göre daha ağır koşullar içeren işler için yıpranma payı da denilebilecek uygulamaya gidilmiştir. Maden ve yer altı çalışanlarının daha erken emekli olabilmeleri için işveren SGK ve prim günlerinde artış yapılabilmektedir. Sigorta kolu işveren payını maden ve yer altı çalışanlarının %3 daha fazla ödemektedir. Normal işlerde çalışan işçilerin uzun kollu sigorta payı %11 olarak yatırılırken, maden ve yer altı çalışanlarının sigorta payı %14 olarak ödenmektedir.İşçinin prim günü açısından işveren tarafından %3 sigorta priminin daha fazla ödenmesi maden ve yer altı işçisine fayda sağlamaktadır. Normal bir işçinin senelik çalışmasında ödendiği prim sayısı 360 iken yer altı ve maden işçilerinin ilaveden 180 prim günü daha fazla eklenmektedir. Emekli olmak için istenilen prim günü daha erken dolacağından kısa sürede emeklilik primini doldurabilecektir.