İşe İade Davalarının Şartları ve Kimler Açabilir ?

İşe iade davası, işveren tarafından iş akdi feshedilen ancak bu feshin geçersiz olduğunu düşünen işçinin, iş güvencesinden faydalanarak işe iadesini talep ettiği davadır. İşe iade davası, iş sözleşmesi geçersiz bir nedenle sonlandırılan (halk deyimiyle işten kovulan) işçi tarafından açılabilir. İşverenin bu davayı açma hakkı bulunmamaktadır.İşe iade davaları açıklarken öncelikle Yargıtay’ ın konu hakkındaki kararlarından başlamamız gerekir. “İşçinin iş güvenliğinden yaralanabilmesi için işyerinden az altı ay çalışmış olması gerekir. Yer altında çalışan işçilerde ise kıdem şartı aranmamaktadır. Kanun işçinin kıdeminin kesintisiz olması gerektiği konusunda susması işçi lehine yorumlanarak, aynı işverenin yanındaki fasılalı çalışmaların birleştirilerek altı ayı bulması halinde ,işçi iş güvencesinden yararlanacaktır. Yargıtay 9. Hukuk Dairesi bu yönde kararlar vermekte iken 22. Hukuk Dairesi ise işçinin tüm alacak ve tazminatların ödendiği önceki çalışmalarının, işçinin yeni çalışma sürelerine eklenmemesi gerektiği yönünde kararlar vermektedir. İşçinin altı aylık kıdeminin çok kısa bir süre kala işveren tarafından iş akdinin feshedilmesi Yargıtay tarafından somut olayın özelliğine göre dürüstlük kuralarına aykırı görülerek işçinin iş güvencesi kapsamında işe iade davası açabileceği yönünde kararlar vermektedir.”
İşçinin İş güvenliğinden faydalanıp işe geri dönebilmesi için bazı şartlar gerekmektedir.1.İşyerinde en az 30 işçinin çalışıyor olması gerekir. Bu sayının hesaplanmasında işverenin aynı alanda başka işyerleri varsa orda çalışan işçilerin sayısı da bu hesaba katılır. 2.İşçinin aynı işverenin tüm işyerlerinde toplamda 6 aydan az çalışmamış olması gerekir. Bu kural yer altında çalışan işçiler için geçerli değildir.3.İşçi ve işveren arasında daha önceden belirsiz süreli olan bir iş akdi imzalanmış olması gerekir.4.İş güvencesinden faydalanmak suretiyle işe iade davası açabilmek için, işletmenin bütününü sevk ve idare eden işveren vekili ve yardımcıları ile işyerinin bütününü sevk ve idare eden ve işçiyi işe alma ve işten çıkarma yetkisi bulunan işveren vekillerinden olmamak gereklidir.5.İşçinin işine son verilmesinde işverenin haklı bir sebebinin bulunmaması durumunda işçi işe iade davasını açabilir.
İşveren Hangi Sebeplerle İş Akdini Fesih Edebilir ?1.Ekonomi üzerinde yaşanan krizler2.İşyerinde oluşan mali krizlerle işyerinin daraltılması3.Çalışma ortamı içerisinde işçinin sürekli tartışma ortamı oluşturması4.İşçinin şirket bütçesinde gereksiz ve müsrifçe harcamalar yapması5.İşçinin kendisinden beklenen performansı göstermemesi6.İşçinin çalışma arkadaşları kadar verimli çalışmaması7.İşçinin şirkete ait demirbaşlara zarar vermesi8.İşçinin sürekli olarak mesai saatlerine uymamasıİşçinin davayı açabilmesi için İş Kanunu 30 gün süre tanımaktadır.  İşçiye ulaşan iş akdinin feshi bildirimden sonra 30 gün içerisinde dava açmadığı sürece iş akdinin feshini de kabul etmiş olur.İşçi dava açmak istediğinde ikamet ettiği bölgedeki ya da işyerinin bulunduğu bölgedeki iş mahkemesine dava açabilir. Bunun dışında yapılan davalar geçerli sayılmamaktadır.İş güvencesi amaç olarak işveren tarafından fesih karşısında işe iade davası açma imkanı tanıyarak koruma amacıyla hazırlanmış bir yasadır. İşçi tarafından bireysel olarak ve haklı nedenlerle yapılan iş akdi sözleşmesinin fesihi durumunda dava açma hakkı  bulunmamaktadır.

Etiket:
Güncel Makaleler