Engelli personel çalıştırmak, 4857 Sayılı İş Kanunu’ nun 30. Maddesi ile yalnızca kamu iş yerleri için değil özel sektör için de bir zorunluluk haline gelmiştir. Bu yükümlülüğünü yerine getirmeyen iş yerleri için cezai bir yaptırımın söz konusu olduğu da ayrıca belirtilmiştir.
Engelli İşçi Çalıştırma Sayısı Nasıl Hesaplanır?
Aynı il sınırları içerisinde 50 ve daha üzeri işçi çalıştıran işverenler mevcut çalışanlarının %3’ü kadar engelli personel çalıştırmakla yükümlüdürler. Bu oran özel sektör için uygulanan orandır, kamu iş yerleri için mevcut çalışan sayısının %4’ü kadardır. Farklı illerde bulunan iş yerleri için hesaplama o il içerisinde çalışan işçi sayısı üzerinden yapılacaktır. Engelli personel oranını hesaplamak için temel aldığımız toplam işçi sayısına o il sınırlarında, o işverene bağlı olarak çalışan kısmi süreli, belirli ya da belirsiz süreli olması fark etmeksizin tüm çalışanlar dâhil olmalıdır.Engelli İşçi Nasıl Bulunur?
İşveren çalıştırmakla yükümlü olduğu engelli personelleri kendi arama kanallarını kullanarak bulabilir. Bu konuda zorlandığı takdirde Türkiye İş Kurumu firmalara yardımcı olmaktadır. İşveren, kendi arama kanalları ile bularak çalıştırmaya başladığı engelli işçiyi, işe aldığı tarihten itibaren on beş iş günü içerisinde durumu Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğüne bildirmek zorundadır. Bu bildirimi yapmadığı durumda engelli işçi çalıştırma yükümlülüğünü yerine getirmiyor olarak kabul edilir.Engelli İşçi Çalıştırma Müeyyidesi Nedir ?
Engelli işçi çalıştırılmasına ilişkin yükümlülüklerini yerine getirmediği tespit edilen işveren hakkında 4857 sayılı İş Kanununun 101 inci maddesinde belirtilen idari para cezası, iş yerinin bulunduğu yerdeki Kurum İl Müdürü tarafından doğrudan verilir.İş Kanunu hükümlerine göre engelli işçi çalıştırmayan tüm firmalara , çalıştırılmayan her ay için 2017 yılında 2.295 TL’ dir. Bu ceza uygulaması, işverenin kamu veya özel sektör olmasına bakılmaksızın yapılmaktadır. Denetimlerde işçi çalıştırmadığı tespit edilen iş yerlerinde geriye dönük 3 yıla kadar araştırma yapılıp, çalıştırılmayan her ay için yine ceza işlemi uygulanabilir.Engelli İşçi Hangi Alanlarda Çalıştırılabilir ?
Engelli personeller ancak engel durumlarına uygun olarak hazırlanmış işlerde ve çalışma şartlarını kolaylaştıracak şekilde düzenlenen iş yerlerine çalıştırılabilirler. Engelleri açısından sıkıntı oluşturabilecek hizmet alanlarında çalıştırılmamalıdırlar.Engelli personeller ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılamazlar. Ayrıca yeraltı ve su altı işlerinde engelli işçi çalıştırılması yasaktır. Bu iş yerleri çalıştırmakla yükümlü oldukları engelli personel sayılarını hesaplarken yer altı ve su altı işlerinde çalıştırdıkları işçileri toplama dâhil etmezler.