Ağır Ceza Suçları
Ağır Ceza Mahkemesi
Ağır ceza mahkemesi, ilk derece ceza yargılamasında kanunda öngörülen ceza miktarı açısından en ağır suçlara bakan mahkemedir. Ağır ceza mahkemesinin görevi, 5235 Sayılı Kanun md. 12’de düzenlenmiştir.
İşlenen herhangi bir suçun ağır ceza mahkemesinin yargılama görevine giren suçlardan olup olmadığı 5235 Sayılı Kanun’un 12. maddesinin suç vasfı ve ceza miktarı yönünden getirdiği kriterleri göz önüne alınarak belirlenir. Ağır ceza mahkemesinin görevi kapsamına girdiği açıkça belirtilmeyen suçlara asliye ceza mahkemesi bakmakla görevlidir. Sanık, 18 yaşından küçük ise, yargılama görevi çocuk ağır ceza mahkemesi tarafından görülür.
Ağır Ceza Mahkemeleri Hangi Davalara Bakmakla Görevlidir?
Ağır ceza mahkemesinin görevine giren suçlar açısından üç temel kriter bulunmaktadır. Bu kriterler aşağıdaki gibidir;
-Özel kanunlar başka bir suça bakma görevi vermediği sürece, ağır ceza mahkemeleri şu suçlara bakmakla görevlidir:
- Yağma (Gasp) suçu
- Kasten adam öldürme suçu
- Neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama suçu
- Taksirle ölüme neden olma
- İrtikap suçu
- Zimmet suçu
- Rüşvet suçu
- Resmi belgede sahtecilik suçu
- Nitelikli dolandırıcılık suçu
- Hileli iflas suçu
-5237 Sayılı TCK’nın İkinci Kitap Dördüncü Kısmının 4, 5, 6 ve 7. bölümünde tanımlanan suçlardan TCK md. 318, 319, 324, 325 ve 332 kapsamına giren suçlar, ağır ceza mahkemesinin görevine giren suçlar arasında değildir. Fakat bu bölümlerde bulunan aşağıdaki suçlara dair davalara bakma yetkisi yine ağır ceza mahkemesine aittir:
- Devletin egemenlik alametlerine ve organlarının saygınlığına karşı suçlar
- Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar
- Milli savunmaya karşı suçlar
- Devlet sırlarına karşı suçlar ve casusluk
- 12/4/1991 tarihli ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanununun kapsamına giren siyasi suçlar.
-Ağırlaştırılmış müebbet hapis, müebbet hapis ve on yıldan fazla hapis cezalarını gerektiren suçlar, yani üst sınırı 10 yıldan daha fazla olan tüm suçlara ilişkin davalara bakmak ağır ceza mahkemesinin görevidir. (5235 Sayılı Kanun md. 12). Örneğin, TCK md. 197/1’de düzenlenen parada sahtecilik suçu (TCK md.197/1) ve uyuşturucu madde imal veya ticareti suçu (TCK md.188) ile ilgili davalar, ceza üst sınırı sebebiyle ağır ceza mahkemesinin görevidir.
Mahkemelerin görevlerinin belirlenmesinde ağırlaştırıcı ya da hafifletici sebepler göz önüne alınmaksızın kanunda yer alan suçun cezasının üst sınırı göz önünde bulundurulur (5235 sayılı Kanun m.14).
Ağır ceza suçları hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak için adana ağır ceza avukatı Ece Güneyli ile iletişime geçebilirsiniz.